KJØP YOGAUTSTYR HER / RASK LEVERING / GRATIS FRAGT over 600 NOK / RING OSS DØGNET RUNDT
0

Kurv din er tom

Intervju med Kino MacGregor

Intervju med Kino MacGregor København

Av Stiina Tangen Andersen

Det er solskinn og Søndag!

Jeg har nettopp gjennomført en 10 timers Ashtanga workshop med fantastiske Kino MacGregor: en høyst inspirerende yoga lærer, forfatter og grunder. Jeg er evig takknemlig for all gullverd viten Kino har delt med oss denne helgen i København. Og nå er tiden inne for å komme enda nærmere innpå dette nydelige menneske som inspirerer og motiverer alle hun møter på sin vei.

Vi setter oss ned på gulvet framfor høyreiste glass vinduer med en imponerende utsikt over København: klar for å være komfortabel og kreativ en siste gang denne helgen.

Kino deler gledelig sine kloke ord, motiverende tips og humoristiske historier på et vis som kan få enhver interessert og nysgjerrig på hva hun har å si.

Livet du lever i dag, dine imponerende resultater, og den store innflytelseskraften du har på tusenvis av mennesker er virkelig beundringverdig. Hvilke inspirasjons og motivasjons faktorer har drevet deg dit du er i dag?

- Når jeg føler mangel på motivasjon tenker jeg alltid tilbake på hvorfor jeg i utgangspunktet startet med yoga: min intensjon var å leve et mer fredfylt liv. Etter å ha praktisert Ashtanga i ca 10 mnd. reiste jeg til India for første gang. Der innså jeg at jeg fortsatt var ubalansert og søkte etter en indre ro, så jeg gikk til Guruji å spurte han hvor indre ro kommer ifra... Guruji så på meg og sa: ”You do three things; you take posture, you take looking, you take breathing… Many years, then Shanti (betyr fred) is coming, no problem!”

Kino sin humoristiske imitasjon av hennes lærers rustige Indisk- Engelsk får fram latteren hos de fleste. Sri K. Pattabhi Jois som hun refererer til som ”Guruji” var en mann som i mange år har delt dyp innsikt og lærdom med Kino. Han har vært en av hennes største inspirasjonskilder og hjulpet henne til å komme dit hun er i dag. Kino har mer enn 15 års erfaring i Ashtanga yoga. Hun er en av få utvalgte i verden til å motta en offisiell sertifisering til å undervise Ashtanga Yoga fra Sri K. Pattabhi Jois i Mysore, India. Så naturligvis er jeg nysgjerrig på hvordan Kino har klart å skape en så stødig progresjon over så lang tid?

Etter å ha praktisert yoga i mange år har jeg nå skjønt at det handler om å møte opp på matta hver dag. Ikke om å gjøre mest mulig hver dag, men den best mulige praksisen du har mulighet til. Noen ganger er det 5 minutter, andre ganger 2 timer. Men kun 5 minutter har faktisk evnen til å endre din energi for dagen, så det spiller ingen rolle hvor lang tid du har, bare møt opp på matta å gjør det du kan med den tiden du har tilgjengelig.

En jevnlig praksis med aksept for nåværende situasjon, samt tålmodighet til å ta stegene som trengs over lengre tid er nøkkelen for progresjon og suksess.

 

 

KINO-MACGREGOR-Yogalove.dk

Det Kino sier lyder så klinkene klart og gir perfekt mening, men hvordan kan det gjøres i praksis? Hvordan kan vi ta stegene som trengs for å skape en stødig progresjon uten å forhaste prosessen med et resultat orientert tankesett som styrer hen?

- Hemmeligheten er å forstå at det krever disiplinert praksis over mange år, ikke forsøk å gjør alt på en gang, det vil ikke gå. Det er også viktig å huske på at det er en hårfin balanse mellom disiplin og overgivelse. Du kan ikke overgi deg til deg selv, du må overgi deg til noe annet. Å for å kunne gjøre det trenger vi en lærer og en slags metode, fordi om det bare er deg på matta blir det vanskelig å skape disiplinert progresjon over tid. Ved veiledning fra en lærer er det også enklere å styre unna et resultatorientert tankesett som lett kan ta overhånd når man kun praktiserer på egenhånd.


I helgens workshop refererte Kino ofte til følelsen av vår indre kropp. Hun veiledet oss til å fokusere innover for å finne indre ro å tillate oss selv til å være i nuet uten å tenke på noe annet. Men det er enklere sagt enn gjort... Det en utfordrende kunst å mestre for de fleste av oss. Så lysten på å lære hvordan det kan gjøres i praksis spurte jeg Kino: Hvordan klarer du å gjøre det som skal til for å finne en indre ro?

- For å finne indre ro må du tillate deg selv å skape det…
Det første steget på veien til indre ro er å lede dine sanser innover å tillate deg selv å føle din indre kropp. I Yoga skiller vi mellom orienteringen av den ytre verden vs. den indre verden. Så ved å opparbeide den samme kraften av sensasjon for din indre verden vil du starte å se med ditt indre syn og etter hvert føle en indre ro. Meditasjon er nøkkelen til å oppdage din indre verden. Det trenger ikke å være et langt ritual hver dag. 5 minutter er godt nok som et utgangspunkt til å starte med. Jeg startet å gjøre daglige meditasjoner på Periscope (en digital app) med en intensjon om å gi de som følger meg en plattform til å praktisere 5 minutter per dag å føle fordelene det gir.

Et dypdykk i Kinos verden gir verdifull viten som hun deler med stor entusiasme og glede – til stor takknemlighet for oss som liker å lære.
I prosessen med å oppnå progresjon i vår yoga praksis er det ofte utfordrende å vite når vi skal bruke viljestyrke til å pushe på, og når det er nødvendig å overgi seg til prosessen. Hva tror du er nøkkelen til å finne en balanse mellom de to?

- Det er alltid en overgivelse til prosessen, til og med når du pusher for å oppnå progresjon. Din viljestyrke er din disiplin som vil bringe deg til matta, men i øyeblikket du er der er det en konstant navigasjon mellom hvilke preferanser du har som et individ vs. å kunne mestre kunsten å overgi seg å spørre om veileding. For eksempel kan din preferanse være å gjøre en håndstående, det er ditt egos behov. Derfor er det viktig å spørre seg selv hva som faktisk må til for å utføre en håndstående og hvordan du kan overgi deg til å gå de stegene som trengs på veien dit. Har du et resultatorientert tankesett blir ofte fokus å nå målet så raskt som mulig. Som betyr at du ofrer nødvendig lærdom på veien pga. ønsket om å jobbe kroppen din inn i en spesifikk stilling så raskt som mulig. Å forstå at det er nødvendig å tillate prosessen å gå sin gang, og samtidig bruke din viljestryke til å skape en disiplinert praksis er nøkkelen for progresjon.

På hvilket tidspunkt bestemte du deg for å skape en karriere ved å dele din lidenskap for yoga?

- Jeg trodde faktisk aldri at jeg skulle bli en yogalærer. Det som skjedde var at flere og flere mennesker begynte å spørre meg om jeg kunne dele hva jeg hadde lært i India. Så jeg startet sakte men sikkert å undervise gratis klasser. Da jeg mottokk min første offisielle sertifisering til å kunne undervise var tiden da det hele startet. Jeg fokuserte på å bygge opp en merkevare og promotere meg selv som en representativ for Ashtanga yoga. Før den tid følte jeg meg usikker og ikke klar for å undervise, men nå forstår jeg at ingen trenger å bekymre seg for det, fordi vi vil alltid tiltrekke oss de menneskene som er tilpasset vår level. Det vil alltid være en naturlig progresjon vi går igjennom der dess mer du erfarer som student desto mer kan du tilby som lærer.

Kino er en suksessfull internasjonal yoga lærer som reiser verden rundt å jobber med det hun elsker å gjøre – hun har skapt drømmejobben sin. Mange mennesker har et ønske om å gjøre det samme, men våger ikke og har vanskeligheter med å vite hvordan. Hvilke råd vil du gi til de som ønsker å leve av det de elsker å gjøre?

- Det er et spørsmål du kan stille deg selv:
Hva ville jeg ha gjort om jeg visste at jeg ikke kunne feile?
Skriv ned svarene, og kjenn etter hva som gir deg en følelse av spenning og samtidig en liten følelse av frykt. Livet er som praksisen av yoga: stødige steg med disiplin og aksept er nødvendig for å kunne realisere dine drømmer i verden. Veien er vist framfor deg, men du må ta et skritt om gangen hver dag. Når du føler at du er på villspor vil Gud løfte deg opp å hjelpe deg, men du må selv ta ansvar for å gjøre jobben som skal til. Når du er usikker om hva som er neste riktige steg på veien, spør. Spør etter veiledning fra Gud å lytt etter svarene fra hjertet ditt. Egoet vil alltid uttrykke seg som stemmen i hodet ditt. Mens Guds stemme kommer fra en kilde av evig visdom som uttrykkes med en trygghet og en viten om at det føles riktig. Det er derfor det er viktig å gjøre det som skal til for å skape en indre ro slik at du kan høre stemmen å tillate den å guide deg i riktig retning.

 

 

KINO-MACGREGOR

Mange tror at yoga kun handler om å oppnå bedre fleksibilitet å utføre ulike ambisiøse stillinger, og derav har en oppfatning av at yoga kun er en form for trening. Hvilke aspekt mener du skiller yoga fra trening?

Den største forskjellen mellom yoga og trening er først og fremst hvilken intensjon du har for å utføre praksisen din. I yoga kan du oppleve en indre ro ved å endre vanedannede mønstre i hjernen og derav styre hvordan sinnet påvirker den fysiske kroppen. I yoga er vi ute etter å skape et innbyende miljø i kroppen for en spirituell tilstedeværelse.

Intensjonen er ikke å kun jobbe kroppen inn i ulike stillinger, men også å skape en plattform for spirituell våkenhet. Treningen som kommer fra yoga er et biprodukt fra en indre søken. Alt du lærer fra din yoga praksis er en refleksjon av din indre søken. Så med andre ord: du jobber fra innsiden og ut framfor fra utsiden og inn.

Kino er en særdeles petit dame, men sterkere enn noen annen yogini jeg har sett i aksjon. Å oppservere Kino utføre hennes yoga praksis var som å se kunst i fri flytende form. Hun beveger seg med en slik perfeksjon at til og med de mest kompliserte stillingene ser enkle ut. Det finnes mange ulike tradisjoner av yoga og Kino har tydeligvis funnet hennes egenart. Hvorfor valgte du yoga stilen Ashtanga?

- Jeg føler at Ashtanga metoden valgte meg. Jeg prøvde Sivananda yoga da jeg var 19 år. Til tross for at jeg likte det manglet jeg følelsen av et brennende engasjement som jeg følte første gangen jeg var med på en Ashtanga klasse. Etter å ha fullført Ashtanga klassen følte jeg for første gang en total indre ro: mine tanker var stilnet og min kropp var avslappet. Jeg fikk svar på et spørsmål jeg hadde spurt uten å egentlig være klar over det - jeg følte meg tilfreds i meg selv, som meg selv.

Kino ståler en befriende og oppløftende energi! Hun sprer glede og latter ved å dele historiene sine og hun vet hvordan å bruke humor for å motivere oss på matta. Å være lykkelig er en følelse de fleste av oss ønsker å kjenne på så ofte som mulig. Men hvordan? Er det en hemmelig ingrediens vi kan inkludere i livet vårt for å være lykkelige?

Hva gjør deg lykkelig Kino?

En dag på stranden, havet, blå himmel og solskinn gjør meg lykkelig. Å se mennesker som er inspirert til å praktisere yoga, og høre historier om mennesker som har helbredet seg selv med yoga gir meg en lykke følelse. En avslappet dag sammen med min mann, familie tid, og tid med min kjære venninne Kerry som jeg er så gla i – alt det gjør meg lykkelig!

Jeg mener at lykke er en følelse som alltid er tilgjengelig for oss, det handler kun om hvilket perspektiv vi velger å se livet vårt ut ifra. Å sette pris på både opp og nedturer, og samtidig være villig til å lære av kontraster som livet byr på er en måte vi kan velge å leve livet vårt på. Lykke er tilgjengelig i hvert øyeblikk om vi velger å oppleve den, føle den og se den…