KJØP YOGAUTSTYR HER / RASK LEVERING / GRATIS FRAGT over 600 NOK / RING OSS DØGNET RUNDT
0

Kurv din er tom

HATHA YOGA

Hatha Yoga

Hatha Yoga er den mest utbredt formen for yoga og er en av yogaens opprinnelige grunnformer. Hatha Yoga har dannet grunnlag for utviklingen av en rekke andre yogaformer, deriblandt Astanga, Bikram, Iyengar og Sivananda. Ordet ”hatha” stammer fra sanskrit og betyr ”anstrengelse” eller ”styrke”, hvilket viser at Hatha Yoga netop vægter udholdenhed og er en styrkelse af kroppen.

Målet med Hatha Yoga er en generell følelse av fysisk velvære.

Yoga kan derfor ses som betegnelsen på en søken etter balanse mellom sol og måne, venstre og høyre side av kropp og hjerne, feminine og maskuline kvaliteter. Hatha Yoga er for alle og prioriterer en fullstendig kontroll over kroppen, hvor særlig fysiske øvelser og åndedrettsøvelser er i fokus. Målet med Hatha Yoga er en generell følelse av fysisk velvære.

Et korrekt åndedrett 

Mentalt velvære er dog også i fokus i Hatha Yoga, og derfor er meditasjon og avspenning en vesentlig del av en Hatha-klasse. Yoga arbeider målrettet med både neseskylling og åndedrettsøvelser, hvilket styrker forbindelsen mellom de to hjernehalvdelene.

Neseskylling virker rensende, og det er påvist at bestemte åndedrettsøvelser øker harmonien mellom høyre og venstre hjernehalvdel, hvilket gir indre ro og styrker konsentrasjonsevnen. Det blir derfor satt av god tid til å lære teknikkene i de forskjellige åndedrettsøvelsene.

Når øvelsene er tillært, brukes det fortsatt mye tid på åndedrettet, gjerne i kombinasjon med meditasjon. Et korrekt åndedrett gir økt velvære og en større fornemmelse av likevekt, og derfor sørger Yoga for at eleven får fullt utbytte av de ulike pranayamaer.

De fysiske øvelsene har, i likhet med de øvrige yogaformene, til formål å styrke kroppen som helhet, og de forskjellige øvelsene er tilrettelagt slik at man kommer gjennom hele kroppen i løpet av klassen. Man arbeider både med muskler, ledd og rygg, slik at både bevegelsesapparatet og kroppsholdningen styrkes.