KJØP YOGAUTSTYR HER / RASK LEVERING / GRATIS FRAGT over 600 NOK / RING OSS DØGNET RUNDT
0

Kurv din er tom

BARNEYOGA

Barneyoga

Yoga i barnehøyde – hva er det for en størrelse? Dagens barn er barn som andre har vært det i tidene før dem. De elsker å leke, finne på, trenger klemmer og kjærlighet og vil gjerne lære.

Av Emmamaria Vincentz

Deres verden er preget av travelhet.

Vi voksne har travelt – fryktelig travelt – og alt for lite tid. Synes vi i hvert fall selv. Informasjonsmengden er enorm, tingene går fort for seg, vi kan være online 24/7 med ubegrensede valgmuligheter for stimuli, underholdning og gadgets. Dessuten er virkeligheden at vi har rundet over 7 mia. mennesker som alle skal ha mat og andre behov oppfylt – og menneskets ønske etter mer og mer har satt moder jords balanse under press.

Kravene til knowhow og læring for skolebarn er store i den vestlige verden, da det stilles høye forventninger til dem og vår felles framtid. Det kan ikke unngå å påvirke oss – både voksne og barn.

 

 

Vi hører og ser barn som i stigende grad opplever utfordringer når det gjelder bl.a.:

Konsentrasjonsvanskeligheter
Mage- og hodepine
Nervøsitet og angst
Problemer med å etablere sosiale relasjoner
Søvnbesvær
Økt sensitivitet
Manglende kroppsbevissthet og empati

… og stadig flere får stilt diagnoser.

Yoga i barnehøyde er ikke voksenyoga.

Yogaens holistiske tilgang til livet tilbyr barn teknikker til selvregulering og selvomsorg samt til at øke kroppsbevisstheten. Dette bidrar bl.a. til reduksjon av stress, større oppmerksomhet, mer glede, kjærlighet, aksept, fred og ro. For barnet overfor seg selv og overfor andre.

Yogaens aspekter og teknikker lærer barna våre at det kan være gøy og enkelt å ta vare på egen helse. Samtidig lærer de hvordan de kan ta ”eierskap” over deres eget liv og dermed skape bedre balanse på alle nivåer av det menneskelige potensialet.

Alt dette kan oppbygges stille og rolig over tid i takt med at yoga integreres i barns hverdag. Flere og flere institusjoner er i ferd med å innse at yoga og mindfulness kan tilføre både barn og voksne verdifulle allmennmenneskelige holdninger og kompetanser.

Yoga i barnehøyde er ikke voksenyoga. Å kikke inn i en barneyoga klasse kan ligne en bikube som summer av aktivitet og latter, hvor voksenyogaklasser ofte bærer preg av ro og disiplin. Å undervise barn i yoga krever en helt annen planlegging og rammesetting, til tross for at formatet ligner en alminnelig yogaklasse. Det som gjør en yogaklasse engasjerende for barn, er tilføyelsen av bevegelse, lyd, leker og andre interaktive eventyr og kreative læringselementer.

Overordnet er det 3 trinn til en suksessfull barneyoga time: 1) intensjon/planlegging, 2) tema/historie/den røde tråden og 3) rammer for samarbeid, empati og tillit. Barn er som frø – hvorfor det er prekært å sette seg inn i barns utvikling, måter å lære på og alderssvarende aktiviteter/øvelser som støtter deres utvikling på en sikker måte. Og naturligvis er den beste erfaringen å praktisere yoga og mindfulness i sitt eget liv.

 

”Yoga empower children to become who they really are.”

Takk til Lille YogaHus for de fine ordene om barneyoga.