KJØP YOGAUTSTYR HER / RASK LEVERING / GRATIS FRAGT over 600 NOK / RING OSS DØGNET RUNDT
0

Kurv din er tom

Ayurveda – vitenskapen om livet …

Ayurveda – vitenskapen om livet …

Ayurveda er verdens eldste holistiske helsesystem, praktisert i mer enn 7000 år, derav er de eldste skriftene datert mer enn 5000 år tilbake. Ayurveda er et Sanskrit ord som betyr ”vitenskapen om livet”.

I Ayurvedisk medisin og metode inkluderer og verdsetter man både kropp, sinn og sjel som likeverdig for å oppnå og bevare en optimal helse. Hovedfokus er årsaksrelatert behandling ved bruk av effektive behandlings metoder og urtemedisin som er tilpasset den individuelle personens behov.

I Ayurvedisk medisinsk tradisjon er det også essensielt at personen selv tar ansvar for helsen sin ved å endre de livsstils vaner som skaper ubalanse og samtidig inkludere nye rutiner som vedlikeholder en kropp, sinn og sjel i harmonisk balanse.

Ayurveda skiller seg derfor fra vestlig medisin som er basert på et grunnsyn om at kropp og sinn er adskilte og uavhengige av hverandre. I vestlig medisin er hovedsakelig symptomlindring rådende behandlingsform, i Ayurveda er årsaksrelatert behandling med et holistisk synspunkt på menneske grunnlaget for både behandling og forebyggende metoder.

”Ayurveda is the science of learning what is right for you!”
Dr. Marc Halpern (Healing Your Life, 2011).

 

 

What´s your Dosha baby?

Kjenner du muligens til uttrykket? Boken ”What´s your Dosha baby?” av Lisa Marie Coffey skapte en større interesse for Ayurveda i vesten.

I ettertid ble særdeles trendy å vite hvilken dosha man var velsignet med. Det finnes tre ulike typer dosha: Vata, Pitta og Kapha. Som regel har man en dominans av en type dosha, men det er også mulig med en blandet dominans av flere. Din Dosha (prakruti) er medfødt og endres ikke i løpet av livet, men når vi opplever ubalanse er det et typisk tegn på det Ayurveda karakteriserer som vikruti.

Sykdom oppstår etter langvarig og/eller alvorlig grad av vikruti. I Ayurveda er det vikruti som krever behandling. Type behandling og forebyggende metoder er alltid basert på ditt individuelle behov og med hensyn til din prakruti.

Hva er Vata, Pitta og Kapha i Ayurveda ?

Det sier at alle gode ting er tre… det gjelder også for konstruksjon og funksjon av kroppen vår. Som tidligere nevnt har alle mennesker en og i noen tilfeller flere typer dominant dosha.

I tilegg er alle tre doshas + de 5 elementer (rom, luft, ild, vann og jord) essensielle for funksjon og konstruksjon av kroppen vår.
Vata: Styrer all bevegelse – består av rom og luft

Pitta: Styrer all energiproduksjon og stoffskifte – består av ild og litt vann

Kapha: Styrer all struktur – består av jord og vann

Dermed ser vi tydeligere hvorfor en ubalanse (vikruti) med enten for mye, for lite eller en forflytning av de tre doshas direkte vil påvirke vår fysiske kropp. Hvordan finner du ut om du er i ubalanse? Det kan en helsekonsultasjon hos en Ayurvedisk medisinsk faglært gi deg svar på, samt hvilken individuelt tilpasset behandling og forebyggende metoder som vil hjelpe deg til å oppnå og vedlikeholde en kropp, sjel og sinn i harmonisk balanse = optimal helse.

Hva kjennetegner de ulike doshaene i Ayurveda ?

 

Vata

Element: rom + luft

Fysiske kjennetegn: tynn beinbygning, lite kroppslig masse, ovalt ansikt, tynne lepper, smal nese, ofte tettsittende små øyne, tynne øyenbryn og tynt hår, moderat/tørr hud type med grålig undertone.

Psykiske kjennetegn: energetisk, entusiastisk, lett påvirkelig av utforstående faktorer, impulsiv, lett inspirert og engasjert men ofte mangel på evnen til å fullføre prosjekter. Rask gange, snakkesalig, liker å være i bevegelse.

I ubalanse: nervøs, bekymret, angst, tvang til å bevege seg hele tiden, generell kroppslig og psykisk uro.

Pitta

Element: ild + vann

Fysiske kjennetegn: moderat beinbygning med tendens til muskuløs og kompakt kropp, eksplosiv styrke, angulært ansikt, moderat størrelse på øyne, lepper, nese og øyenbryn, moderat/fet hud med rødlig undertone, moderat mengde hår men med tynne hårstrå.

Psykiske kjennetegn: Fokusert, målbevisst, liker kontroll og struktur, tiltrukket av autoritære/leder roller, inspirerende vesen, stor drivkraft og engasjement til å fullføre prosjekter der motivasjon ofte er basert på et foretrukket resultat, klar tale og kroppsspråk.

I ubalanse: Trang til å perfeksjonere og kontrollere, kritisk og dømmende, lett irritert, ukontrollert sinne, sta, mangel på forståelse og medfølelse ovenfor andre.

Kapha

Element: vann + jord

Fysiske kjennetegn: kraftig beinbygning, større struktur og kroppslig masse sammenlignet med Vata og Pitta. Rundt ansikt, store øyne, tykke øyenbryn, fyldige lepper, tykt hår, fet hud med en blek undertone.

Psykiske kjennetegn: rolig, avslappet, stabil, god evne til å ha forståelse og medfølelse ovenfor andre, tilhenger av rutiner og sikkerhet, sakte gange og generelt rolige bevegelser.

I ubalanse:

Avhengighet av trygghet, sikkerhet og rutiner, motstridig for forandring, sta, depresjon – følelse av en tung kropp, sjel og sinn, overvekt.

Det er ikke nødvendigvis kun en type dosha som kjennetegner en person. Det er vanlig å ha en kombinasjon, for eksempel: fysiske kjennetegn i form av Vata, med psykiske kjennetegn i form av Kapha. Det er mulig med flere ulike kombinasjoner. Overnevnte kjennetegn for de ulike doshas er beskrevet i korte trekk. Du kan finne en mer detaljert beskrivelse av Vata, Pitta og Kapha og mulig kombinasjoner i kommende blogg post.

Spørsmål eller andre henvendelser?

Send meg gjerne en e-post til stiina.yoga@gmail.com