Bali…just go

Yoga Bali …Just go

Af Nanna Wagner

Det kommer stadig meldinger i innboksen min fra folk som skal til Bali eller har kjente som skal dit. Alle er interessert i yoga, og man kan trygt si at Bali har blitt vår tids «Go to place» for yoga.

Så her får du en lenge påventet tekst om herlige steder verdt å besøke og en liste med inspirasjon for de som har lyst til å utforske Bali.

De siste par årene har jeg hatt gleden av å reise en del til Bali for å undervise på retreats og ved yogalærer-utdannelser. Min introduksjon til Balis yoga-verden skjedde da en venninne, Emily Kuser, inviterte meg vinteren 2013 for å undervise på en retreat sammen med henne hvor jeg også etterpå assisterte Tara Judelle på et av hennes treningsopplegg.

Begge disse damene har levd på Bali, så gjennom dem ble jeg kjent med en del fra expat-miljøet og også etter hvert de lokale, og mer historie. Det som skulle vært halvannen måned ble til fire og jeg endte med å nyte livet på scooteren min og utforske litt av hva øya har å by på.

 

Yoga Bali Ubud

Er litt som å gå inn i et kjempestort supermarked, som har alt du kan ønske deg. Hyllene er fylte og hver gang du går runder et hjørne er det mer.

Byens største yoga-studio må sies å være The yoga barn.

Stedet kan virke stort og overveldende, med flere saler, café, butikk og mer. Men når man kjenner historien bak, begynner man også å se sjarmen ved stedet.

The yoga barn startet som et lite sted over en café hvor eierne hadde et ekstra, lite rom og hvor noen av byens yoga-lærere begynte å undervise. Etter hvert med etterspørselen større og rommet for lite. Paret, som står bak hjemmesiden Balispirit.com bestemte seg for å utvide og med hjelp fra de lokale og interesserte yoga-lærere er stedet nå ca. 12 år senere et yoga-mekka med alt man kunne ønske seg av behandlinger, all verdens yoga-former, sound healing, movie nights, workshops, kurs, yoga-lærer utdanninger …. and the list goes on.

Stedet har vokst organisk med stor respekt for øyas kultur og ‘landsbyens’ folk. Eierne bak står aldri tilbake når mulighetene byr seg for å hjelpe andre. De er også grunnleggerne av Balispiritfestival.com, Kafe, Kush (behandlingssted på Yoga barn), The yoga shop og all verdens prosjekter.

Som nevnt er Ubud på Bali et mekka for yoga, så det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte. Her har du en liste av steder, men mest av alt anbefaler jeg å dra dit, snakke med folk, være nysgjerrig – og du vil oppdage en verden av muligheter!

Yoga : The yoga barn, Radiantly alive, Taksu yoga, The shift hotel, Darshana-bali, Ubud Yoga House, High Vibe Yoga

Mat : Down to earth (veganernes paradis), Bali Buddha, Elefant, Alchemy, Organic Sari, Kebun, Kafe, Three monkies, Watercress, Tulsi.

Aktiviteter : Jungle fish, herlig pool, natur og god mat

For å ligge et par dager i ro og mak vil jeg anbefale: balisilentrereat.com
som ligger ca en halv times kjøretur utenfor Ubud

Men mest av alt, spør de lokale!

Balineserne er super-hjelpsomme mennesker som gjerne byr på historier og sin kultur. Hvis du bygger et hus skal det også bygges et lite tempel. Det blir satt ut ofringer foran butikker og hjem flere ganger daglig og hver by har et eget Tempel hvor folk samles.

Ubud er også byen for alternative behandlinger og healing i alle dets former, så spør omkring. Ubud er magisk, her vil uttrykket «Seek and you shall find» komme til sin rett.

Ved vannet:
Canggu er surfernes paradis hvor yoga, god mat og fest er lett å finne. Stedet har utviklet seg enormt de siste fem årene og er helt klart et besøk verdt.

Yoga Bali, Cannggu:
Samadhi Bali, Desa Seni, The practice
Samadhi Bali har også en nydelig café og hver søndag er det marked hvor mange lokale kommer med sine ting.

Mat:
Samadhi Bali, Milk and madu, Monsieur Spoon (øyas beste mandel-crossaint), Bungalow, Betelnut cafe, Green Ginger, Canteen cafe, Desa seni

Aktiviteter: Deus, old man’s – det er alltid mulighet for å finne en god fest og godt selskap i Canggu!

Seminyak, som ligger rett ved Canggu, er hvor du finner jetsetter-området med mange klubber og deilige restauranter. Det er her du for alvor begynner å møte turister. Jeg husker første gang jeg var på Bali for ca. 14 år siden.

Den første kvelden spiste vi på en restaurant, La Lucciola, som den gang lå mot utkanten av Seminyak. I dag ligger den midt i alt virvaret, men er allikevel stadig like magisk for meg som første gang. Det er en stor bambus-bygning med den skjønneste utsikten til solnedgangen, og ligger på et sted på strandet hvor Balineserne bruker til seremonier ved vannet.

Mat og aktiviterer, Seminiyak: Sarong, Watercress, Sea Circus, La Lucciola, La Favela, Ku De Ta, Gado Gado, Republik 1945, merah putih, Bambu .. and many many more …

Syd-spissen av øya er for den erfarne surferen og et deilig, avslappet fest-miljø. Som det så ofte skjer når et surfe-miljø utfolder seg, så dukker det også opp et Bali yoga-miljø.

Ta et titt på Bingin Beach og Pedang Pedang hvor det er mulighet for å bo et stykke oppe ved klippene med flott utsikt utover vannet.
Mitt eget favoritt-sted er MU, et nydelig sted å dra til for å koble helt av, sette ned tempoet og bo i sjarmerende bungalows med en magisk utsikt.

Øyer:

Gili Trawangan, Gili Air, Gili Meno. Gili T er kjent som fest-øya, på Gili Air og Gili Meno er det god mulighet for å finne god yoga!
Nusa Lembongan, Nusa Ceningan, Nusa Penida
Jeg har ennå ikke fått vært på disse øyene, men hører fra venner som bor på Bali at dette er et av yndlingsstedene å dra til hvis man ønsker et break fra hverdagen.

Et par siste tips til øya Bali:

Jimbaran er stedet å dra til hvis man ønsker å spise fersk hummer på stranden med utsikt til fiskene og en herlig solnedgang.
Damai er stedet hvor du kan skjemme deg selv bort i toppklasse nord på øyen.
Bali Asli, Balinesisk mat tatt til nye høyder med utsikt mot Mount Agung.
Bali har så vanvittig mye å by på, og øyen har vært under massiv utvikling de siste årene. Som så ofte også andre steder gir det både fordeler og ulemper.

Yoga bali

En av tingene jeg nyter ved Bali er at øya hoster expater med respekt for øyas kultur og hvordan de lokale fremdeles ærer og nærer sin egen historie. Mange av pengene som blir tjent på turisme blir brukt for å vedlikeholde byenes templer og som tidligere nevnt: Balineserne er hjelpsomme og imøtekommende mennesker; så spør, vær nysgjerrig, hjelp og nyt!